Marguerite Duras igen

Stadig i Vietnam, nu i Hanoi igen, jeg har været i en dal, der hedder Mai Chau, med Emeli, Emily og Huong, hvor der var technofest.

Meget mere vil jeg ikke sige om det nu.

Jeg blev interviewet til Skønlitteratur på P1 forleden, til et portrætprogram om Marguerite Duras.

Det er en kort samtale på en spag telefonforbindelse, i programmet kommer det efter en meget lang samtale mellem Nanna Mogensen og Elisabeth Friis.

http://www.dr.dk/p1/skoenlitteratur-pa-p1

Jeg er glad for de ting, Elisabeth Friis sagde, men i virkeligheden kunne jeg have ønsket mig et program med en mere kritisk tilgang til Marguerite Duras.

Det vil jeg sige lidt om nu:

I december læste jeg op på Literaturhaus og var efterfølgende på bar. Her sad jeg ved siden af et menneske, som jeg kender og respekterer, han hedder Andreas. Han sagde til mig at han var meget træt af Marguerite Duras-besættelsen i Danmark. At han havde set Bjørn Rasmussen og Morten Chemnitz og mig selv læse op i Cinemateket i februar sidste år, og at han var træt af den stilstand, hun har medført. En besættelse af det stoiske, kan jeg måske forstå det som.

Han skældte mig ud på grund af en en linje fra min egen bog, jeg selv havde læst op den dag i december:
Al bevægelse er svær, al bevægelse er svær ,

han sagde: Hold nu op Lea! Der er bevægelse hele tiden!

Jeg tror ikke, den pågældende linje fra min bog har så meget at gøre med Duras.

Næste dag skrev dén Andreas til mig: Undskyld hvis jeg var en spasser i går,

en grineren bemærkning efter hele bevægelses-debatten, tænker jeg nu.

Alligevel har jeg tænkt meget på de ting, han sagde.

Jeg læste en gang et essay fra Det materielle liv med Lars Skinnebach, som undrede sig over den konservatisme, der præger kønsrollerne hos Duras.

Jeg tror grundlæggende det var den samme indvending, jeg mødte der på baren.

Skrift er besværet, skrift har det ikke godt med bevægelse. Sproget er gammelt, jeg tænker nogle gange, at vi alle sammen bliver til meget gamle kvinder, hver gang, vi skal sige noget. Meget stoiske og udsatte på én gang. Sådan forsøgte jeg at beskrive Duras i radioprogrammet, og derfor er hun stadig vigtig for mig.

Ligesom Helga Johansen er vigtig for mig:
Denne fuldstændigt afsindige kraft, der kan ligge i at være forsvarsløs.
Det synes jeg er rigtig vigtigt.

Alligevel forstår jeg tvivlen omkring sådan en selvretfærdighed, og bliver i tvivl om denne min egen karakteristik af det at tale som at blive til en meget gammel kvinde.

Jeg bliver i tvivl om min egen karakteristik af det at skrive som at gå rundt i en kirkegård for hierarkier.

Fordi der er bevægelse hele tiden, fordi vi har så mange forskellige sprog og kroppe og hastigheder at påtage os.

Fordi vi er her sammen, og ikke nødvendigvis alene i huse ved havet ligesom Marguerite.

Lige nu sidder jeg for eksempel i sengen ved siden af Emeli, der læser svensk avis på sin Ipad. Vi er lige vågnet. Min far tilbød os et værelse hver, men det gad vi ikke, vi sover i denne dobbeltseng.

Hun siger at jeg er begyndt at påtage mig hendes ansigtsudtryk. Som da vi sad i bussen i går på vej hjem fra Mai Chau og jeg sagde: Jeg håber min fars kok har lavet tomatsuppe! og spærrede øjnene op.

Venskab er en piges bedste diamanter, tænker jeg

og tænker, jeg vil gerne være stoisk, men ikke bo alene ved havet. Og ikke igen blive vintret til som en dementor fra Harry Potter, sådan har det været så længe, det er meget hårdt og kedeligt og har slet ikke at gøre med Marguerite Duras eller Helga Johansen, men man kan godt blive til en dementor fra Harry Potter i forsøget på at påtage sig disse idolers levevis.

I dag skal jeg til Cambodja, vi skal se Angkor Wat

KH LML

Angkor.Wat.360.853

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s