Pers interview med Frank

Angående bogen: Sæson

Per: Den er pæn. Meget pæn.

Frank: Altså omslaget? Det siger de alle sammen. Men ja, jeg gik efter pæn. Dansk design, en Finn Juhl farvelægning af en flykabine til SAS fra 1957. Samme år som min mor blev født.

Per: Er kabinen en metafor for Dødens karet? Den, jeg rejser frem og tilbage i?

Frank: Det ved jeg ikke. Det var nok snarere drømmen om flyrejser. Forestillingen om flyrejser som noget smagfuldt, en del af et hvert hjem. Det er jo trods alt et møblement, de sæder.

Per: Rejsen som hjemlig og smagfuld. Ikke Easyjet. Ikke mellemlandinger i lufthavnens glatte ørkner.

Frank: Ja, det er jo en lidt borgerlig drøm.

Per: Er bogen en borgerlig bog?

Frank: Det er i hvert fald en bog, der interesserer sig for hvad det borgerlige består i.

Per: Det var et lidt undvigende svar.

Frank: Ja

Per: –

Frank: Jeg kan måske bedre besvare dit spørgsmål ved at henvise til Queer Eye på Netflix, et makeover-program, jeg kan lide at se. Programmets fem helte besøger hver gang en ny person, der har brug for hjælp til sig selv. Til at indrette sit hjem, sin krop, sin tøjstil, sin hudpleje, sine kostvaner. De hjælper hovedpersonen med at blive sundere, mere velfungerende, mere selvsikker. Med at virke, og virke sammen med sit samfund. Og når jeg ser det program, er jeg altid usikker på, om jeg kan lide den udvikling, hovedpersonen gennemgår, al den opmuntring og nye struktur, eller om bør frygte den bedring. Er deres hjælp i virkeligheden et overgreb, en borgerliggørelse af nogle problemer, som ikke er den enkeltes problem, men samfundets? Hvad er det for nogle ujævnheder, som programmet hjælper med at glatte ud? Og er det per definition mere frigørende, fordi de fem helte er homoseksuelle?

Per: Du gør mig lidt træt.

Frank: Det forstår jeg godt. Jeg mente egentlig at jeg mest var glad for forbedringerne, og på nogle måder også synes den går imod en borgerlighed, fordi det er gennemgående for programmet, at det er i orden at bede om hjælp, ikke bare fra programmets helte, men også de omkringliggende. Men det står ligesom og dirrer for mig.

Per: Hvad har det med Sæson at gøre? Din bog.

Frank: Ja det – det er fordi Sæson er legemliggørelsen af den tvivl. Hvordan kan der hjælpes. Hvordan kan der opretholdes et liv, som ikke gør skade. Som ikke tager noget for givet.

Per: Så mange fysiske love er givet. Hvorfor ikke stole på dem?

Frank: Nu mente jeg måske mere klasse, køn, race, krop.. men også lidt solen og skyerne.

Per: Hæhæhæ ja du elsker at leve af arbejdslegater så du kan gå rundt i byen hele dagen og sanse økonomien og fuglene.

Frank: Ja nemlig. Og jeg tillader mig endda at tro på at dét har en værdi, der transcenderer mine private tilhørsforhold.

Per: Men “Sæson”, det ord. Er det også et spørgsmål om priviligier?

Frank: Det tror jeg. Alle produkternes sæsoner. Også dem der bliver udflydende pga global import og export. Og også tv-seriernes sæsoner. Og menneskene sæsoner. Den melankoli. Johnny Madsens Udenfor sæsonen. Tænk på den sang. Den frihed der kan ligge lige uden for sæsonen.

Per: Jeg ved næsten ingenting om frihed. Tror ikke helt jeg forstår det.

Frank: Nej. Der er nogle ting ved din krop og din historie, som modsætter sig frihed. Men det betyder også, at du er fri af længslen efter frihed.

Per: Ja ja.

IMG_4478

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s